Bolivija

Kako postati kum/kuma?

Početkom 2024. godine fra Jozo Radoš-Đoka i duhovno humanitarna udruga “Kap ljubavi” iz Tomislavgrada započeli su projekt kumstava prema Boliviji (Južna Amerika) kako bi pružili pomoć djeci koja su pod skrbi našeg hrvatskog misionara fra Ivice Vrbića u misiji Minero, Santa Cruz. Naš cilj je pružiti podršku i ljubav dječici i narodu u misiji Minero, bez obzira na geografsku udaljenost. Svjesni veličine vašeg srca, donijeli smo odluku da dio vaše dobrote pošaljemo i do ovog dijela svijeta, do Bolivije.

Program pomoći u obrazovanju djece u Boliviji okuplja roditeljski zanemarenu i siromašnu djecu koja pokazuju očite nedostatke u stjecanju znanja. Budući da djeca prijepodne idu u državne škole, poslijepodne u 9 centara prolaze program dodatne nastave. Imaju dva sata nastave s profesorima gdje utvrđuju školsko gradivo, te ako imaju vremena pišu domaće uratke. Djeca za vrijeme Programa, osim školskog gradiva, dobivaju poduku i o općeljudskim, društvenim i moralnim vrijednostima, higijenskim navikama, te vjersku – molitvenu poduku. Do sada je najveći broj polaznika bio oko 350 djece. Tijekom Programa, na kraju nastave djeci dajemo i jedan obrok. Nerijetko im je to jedini cjeloviti obrok u danu. Inzistiramo da jelovnik bude sastavljen od zdravih namirnica budući da mnoga djeca pate od anemije i pothranjenosti. Zahvaljujući našim dobročiniteljima, malim ljudima velikoga srca, u mogućnosti smo provesti u djelo Isusovu zapovijed ljubavi te da damo jesti potrebitima.

Kumstvo se može ostvariti s iznosom od 350 eura, koji je moguće platiti odjednom ili u više obroka prema vašim mogućnostima. Važno je napomenuti da kumovi imaju obvezu izvršiti kompletnu uplatu tijekom godine. Jednom godišnje kumovi bi trebali slati  pisma i fotografiju, a djeca isto tako uzvratiti svojim dobročiniteljima. Također, kao što organiziramo godišnje susrete kumova s djecom iz Afrike, nastojat ćemo organizirati i susrete kumova s djecom iz Bolivije, ovisno o obvezama fra Ivice Vrbića i fra Đoke.

Oni koji nisu u mogućnosti sami pokriti školovanje jednoga djeteta, mogu svakako doprinijeti svojim slobodnim prilogom ovaj ili druge socijalne projekte misije Minero.

Vaša podrška je od velike važnosti, i svaki doprinos je dobrodošao. Zahvaljujemo vam što se pridružujete našem projektu pomoći djeci u Boliviji!

Uplate za spomenuti projekt možete izvršiti preko navedenih računa ili osobno u uredu “Kap Ljubavi”.


Uz uplatu je obvezna naznaka: DONACIJA-KUMSTVO U BOLIVIJI
(kako bi mogli sve uredno pratiti)


Napomena: Ukoliko se odlučite biti kum/a djetetu u Boliviji, molimo Vas, kontaktirajte nas na navedene kontakte!