Benin

Kako postati kum/kuma?

“Kap Ljubavi” s projektom kumstava započela je 2011. godine. Prvih par godina pomagalo se djeci Subukiie (Kenija). Od 2017. godine, spoznavši da je pomoć Beninu (Afrika) potrebnija i da je siromaštvo izražajnije s tim i mogućnost školovanja djece slabija ili nikakva, odlučili smo usmjeriti naše projekte (“Pomoć Africi”) na spomenuti Benin. Pomoć uključuje: tzv. plaćanje školarina (projekt kumstva), uplata pojedinačnih donacija…

U spomenuti projekt kumstva, koji na godišnjoj razini iznosi 500,00 eura, uključeni  su, ne samo školarina, nego i zdravstvo, odjeća…možemo reći ”jednogodišnji život djeteta”. Kumstvo se može plaćati odjednom ili u više obroka. Visinu rate kumovi određuju sami, s tim da imaju obvezu izvršiti kompletnu uplatu tijekom godine. Jednom godišnje kumovi šalju pisma, fotografiju i poklončić (po dogovoru) djeci, a djeca isto tako uzvraćaju svojim dobročiniteljima.

Uplate za spomenuti projekt možete izvršiti preko  dolje navedenih računa ili osobno u uredu “Kapi ljubavi”!

Također, jednom godišnje nastojimo (ukoliko to prilike dozvole), organizirati susret kumova s našim fra Đokom i vlč. Odilonom, gdje kumovi i osobno mogu više saznati o djeci kojoj pomažu.

Vlč. Odilon Singbo otvorio je u kolovozu 2015. godine prihvatilište Sv. Ivana Pavla II. za djevojčice, smješteno u selu Hondji, Biskupija Porto-Novo, država Benin, iz koje je i sam potekao. Budući da u tom dijelu Afrike žene udajom napuštaju dom i odlaze živjeti s muževom obitelji, smatra se neisplativim uložiti u njihovo obrazovanje, a to je osobito izraženo kada izgube jednog ili oba roditelja. Vlč. Odilon je gradnju prihvatilišta za djevojčice vidio kao jedan od načina kako odgovoriti na goruće potrebe Crkve i društva u Beninu. Sirotište vode domaće časne sestre služavke Kristove otkupiteljske Ljubavi. Sestre se brinu o njihovom cjelovitom odgoju, obrazovanju i školovanju za bolju budućnost. Kao znak zahvalnosti za pomoć i potporu koju Udruga iskazuje spomenutom domu i tamošnjem stanovništvu, najveća prostorija u Domu sv. Ivana Pavla II. – učionica nosi ime “Kapi Ljubavi”. Dječje igralište dobilo je naziv po gradovima: “Tomislavgrad i Široki Brijeg”, a volonterska kuća zove se “fra Jozo Radoš – Đoka”

Preko Udruge “Kap Ljubavi” kroz projekt kumstva pomažu se djevojčice u spomenutoj ustanovi kao i ostala djeca koja žive izvan ustanove, a koje roditelji nisu u mogućnosti školovati, djeca koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb ili uoće nemaju skrbnike/roditelje.

Napomena: Ukoliko se odlučite biti kum/a djetetu u Africi, molimo Vas, kontaktirajte nas na navedene kontakte!