O nama
  • reg.

Deset godina izrade božićnih jaslica

Prvi životopisc sv. Franje Asiškoga - fra Toma Čelanski nas izvješćuje, kako je tri godine prije svoga preminuća 1226. godine, Božji čovjek kod gradine Greccia u Italiji 1223. ovjekovječio i proslavio dan Isusova rođenja.

Franjo prelazi po 100 do 200 kilometara od Asiza pješice po svim vremenskim (ne)prilikama, da na jednostavan i jedinstven način ovjekovječi, prve žive jaslice u Crkvi.
Uz pomoć plemenitog seljaka Ivana u špilju su doveli vola i magarca, sačinili jasle i donijeli slame. „Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Jasle su oltar gdje se služi svečana misa, a u neočekivanoj utjesi uživa svećenik.“ Franjo je kao đakon pjevao evanđelje i propovijedao.

Vidljivi prikaz Kristova rođenja, prisutan je već osam stoljeća u svim dijelovima kršćanskoga svijeta. Od živih jaslica, preko isklesanih likova do minijaturnih sa svjetlećim ukrasima. U istom duhu i duvanjski franjevac fra Jozo Radoš „Đoka“ već deset godina, izrađuje božićne jaslice. U iščekivanju Božića 2010. - u vremenu došašća, već tradicionalno izradio je tridesetak jaslica. Kao materijal za izradu, koristio je drvo, koru od stabala, kamen, piljevinu, mahovinu što je vezao ljepilom uz svjetleće dekoracije. Svake pojedine jaslice, originalne su zamisli i jedinstvene izvedbe.

Fra Jozo je osnivač i voditelj humanitarne volonterske Udruge „Kap ljubavi“ od 2000. godine. Udruga se brine za stare, bolesne, nezbrinute i socijalno ugrožene na području Tomislavgrada i šire. Fra Jozo kaže kako su jaslice namijenjene za prijatelje i donatore Udruge. Ovaj franjevac nadasve u kreativnom osmišljavanju i stvaranju, osjeća ispunjenost i radost u hodu k otajstvu Božića što nam je svima potrebno.


FOTOGALERIJA


Tekst: Mate Tadić

VIOLETALjekarna Đivić Tomislavgrad

 

Naša Adresa:
Stjepana Radića b.b.
80240 Tomislavgrad, HBŽ
Federacija B i H
Radno vrijeme:
Pon. - Pet. 08 do 15 h, ukoliko nije
na vratima naznačeno drugačije!
Uključili smo još više terenskog rada, subotom nismo u uredu!

Iz Statuta

Udruga je osnovana da djelom i životom članova svjedoči kršćansku vjeru i djelotvornu ljubav prema svim ljudima , a pogotovu onima u nevolji.
Ciljevi djelovanja Udruge su:
-     svjedočiti svoju vjeru ljubavlju prema bližnjemu;
-     pružiti pomoć ugroženima kao što su :stare osobe, bolesnici, invalidi, nemoćnici,     
ovisnici, osobe koje žive na rubu ljudskog dostojanstva i svima kojima je potrebna     
bilo  kakva stručna ili materijalna pomoć.  

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter